Aanpak Ouderenmishandeling
Een studie van Regioplan (uitgevoerd in Rotterdam, Tilburg en Boxtel) concludeert dat 1 op de 20 thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder ooit te maken krijgt met ouderenmishandeling . Daarnaast dat en 1 op de 50 ouderen op jaarbasis te maken heeft met ouderenmishandeling. De meest gerapporteerde vorm blijkt in beide gevallen financieel misbruik, gevolgd door psychische en lichamelijke mishandeling (Bakker et al., 2018).
Ouderen zijn vaak geheel of voor een deel afhankelijk van anderen in hun omgeving. De daders zijn vaak bekenden van het slachtoffer, meestal vanuit de gezins- of familiesfeer waar een afhankelijkheidsrelatie is ontstaan omdat het slachtoffer hulpbehoevend is. De mishandeling kan het resultaat zijn van zowel actief (plegen van handelingen) als passief (nalaten van handelingen) gedrag. Regelmatig is de mishandeling het gevolg van overbelasting, onkunde of onwetendheid van een mantelzorger (vaak een partner, dochter en/ of zoon), wat ontspoorde mantelzorg genoemd wordt. Er hoeft niet altijd sprake te zijn van opzet omdat hun acties voortkomen uit onmacht. Soms zijn de mishandelingen wel met opzet, dan zijn de daders zich bewust van de schadelijkheid van hun gedrag en handelen ze vanuit eigen belang, onverschilligheid of uit woede of wraak. Soms wortelt ouderenmishandeling in een lange traditie van familiegeweld en -conflicten.
Inhoud
Tijdens deze training ontwikkel je de kennis en vaardigheden die nodig zijn om ouderenmishandeling effectief te signaleren en aan te pakken. Je kunt het zien als een verdieping op de basistraining van de Meldcode. Deze training is geschikt voor alle professionals en vrijwilligers die met ouderen werken. Je werkt met de meldcode van jouw organisatie en krijgt alle informatie overzichtelijk gebundeld in de reader Aanpak Huiselijk Geweld, samengesteld door TrainersHuiselijkGeweld.nl. Bij een incompany-training wordt de training wordt op maat samengesteld en richt zich op de kennis en vaardigheden die er nodig zijn om de signalen van ouderenmishandeling te herkennen en de meldcode stap voor stap te doorlopen. Hiervoor wordt een offerte op maat gemaakt.
Resultaat
1. Kennis
De deelnemer heeft kennis over:
- aard, omvang, signalen, profielen, uitingsvormen, gevolgen van ouderenmishandeling en extra veiligheidsmaatregelen en mogelijkheden voor advies, hulp en bescherming.
- de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en het juridisch kader bij ouderenmishandeling
2. Handelen volgens de meldcode
De deelnemer:
- kan signalen van ouderenmishandeling in kaart brengen (stap 1).
- kan overleg met een deskundige professional of Veilig Thuis (stap 2).
- kan gesprekken voeren met betrokkenen (stap 3).
- kan de onveiligheid beoordelen met behulp van het afwegingskader (stap 4).
- kan besluiten nemen over hulp organiseren en melden bij Veilig Thuis (stap 5).
- kan rode vlaggen herkennen en passende veiligheidsmaatregelen treffen.
3. Handelen volgens het juridisch kader
De deelnemer:
- kent wet- en regelgeving zoals de AVG, meldcode en het afwegingskader.
- kan belangen en rechten zorgvuldig afwegen binnen wettelijke kaders.
- kan zorgvuldig en objectief documenteren.