Huiselijk geweld & Kindermishandeling


Uit recent onderzoek (Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel grensoverschrijdend gedrag, WODC&CBS, 2024) is gebleken dat 9% van de bevolking van 16 jaar en ouder (1,3 miljoen) in Nederland te maken hebben met één of meerdere vormen van huiselijk geweld. Ongeveer 7% heeft aangegeven dat ze structureel, dus (bijna) dagelijks, wekelijk of maandelijks slachtoffer waren van één of meerdere vormen van huiselijk geweld. De laatste schattingen zijn dat er ongeveer 127.000 kinderen per jaar slachtoffer zijn van kindermishandeling.

Vormen

Er zijn verschillende vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het gaat om kindermishandeling (waaronder ook getuige zijn van huiselijk geweld), (ex)-partnergeweld, ouder(en)mishandeling, seksueel misbruik en schadelijke traditionele praktijken zoals genitale verminking, huwelijksdwang en ander eergerelateerd geweld. Wanneer er gesproken wordt over huiselijk geweld verwijst de term 'huiselijk' naar de relatie tussen dader en slachtoffer en niet zozeer naar de locatie waar het plaatsvindt. Het gaat vaak om (naaste) familie, een (ex)partner of huisvriend. 

Uit de Prevalentiemonitor van 2024 komt naar voren dat ongeveer 870.000 mensen slachtoffer is geworden van psychisch geweld zoals intimidatie, kleineren of (dwingende) controle. Ongeveer 530.000 mensen zijn in de afgelopen 12 maanden slachtoffer geweest van fysiek geweld waarbij ze gewond zijn geraakt of verwond dreigden te worden waarbij soms ook wapens werden gebruikt. Ongeveer 205.000 mensen zijn slachtoffer geworden van seksueel geweld 

Gevolgen

De gevolgen van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen voor zowel de korte en lange termijn tot ernstige problemen leiden. Van directe fysieke schade tot een verhoogd risico op lichamelijke en psychische ziekten zoals PTSS, depressie, verslaving, suïcidaliteit, eetproblemen en psychosomatische klachten. Ook ontstaan er veel relatieproblemen later bij slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling. 

Er zijn verschillende onderzoeken dat het hebben van een belast verleden het liefdevol opvoeden van eigen kinderen bemoeilijkt. Naar schatting stelt ongeveer 30% van de ouders die zelf mishandelt zijn, hun eigen kinderen bloot aan mishandeling (intergenerationele overdracht). Daarnaast beschrijft Mark Wolyn (pionier in het baanbrekende onderzoek naar overerfbaarheid van familietrauma) in zijn boek 'Het is niet met jou begonnen' (2024) dat er inmiddels een aanzienlijk aantal onderzoeken zijn waaruit blijkt dat traumatische ervaringen van ouders de genen kunnen aantasten en de gen-expressie en stresspatronen van hun (klein)kinderen kunnen beïnvloeden. 'Trauma heeft de macht om teruggrijpend op het verleden nieuwe slachtoffers te claimen' - verslavingspsychiater David Sack.

Herkennen

Burgers, (aanstormende) professionals en vrijwilligers die werkzaam zijn in de verschillende beroepssectoren zoals in het onderwijs, binnen politie & justitie, de jeugdzorg, in de kinderopvang/peuterspeelzaal/BSO, (school)maatschappelijk werk, ziekenhuizen, huisartsenposten, (geestelijke) gezondheidszorg, gezinshulpverlening, WMO-consulenten, medewerkers van woningbouwcoöperaties e.a. zijn belangrijk in het signaleren en aanpakken van de verschillende vormen van huiselijk geweld. Het blijkt dat professionals signalen niet altijd (h)erkennen en/of niet weten wat ze moeten doen. Zo kan het gebeuren dat huiselijk geweld jaren kan doorgaan, met alle gevolgen van dien; generatie op generatie. Het wordt ook wel een verborgen epidemie genoemd omdat de gevolgen zeer ernstig en langdurig ontwrichtend zijn.


Trainingsaanbod