Aanpak Eergerelateerd geweld en schadelijke traditionele praktijken
Individuele keuzes van mensen kunnen directe invloed hebben op de positie van familieleden en de positie in een gemeenschap. In sommige families is het schamen voor “ongewenst” gedrag en angst dat dit gedrag bekend wordt bij derden, groot. Dit heeft te maken met eer, integriteit en betrouwbaarheid. Morele normen ten aanzien van seksualiteit en andere gedragingen bepalen de omgang tussen mannen en vrouwen. Worden deze normen gehanteerd dan ‘hoor je er bij’. Wanneer iemand zich hier niet aan conformeert dan leidt dit tot schade van de familie-reputatie met tot een mogelijk gevolg dat het individu kan worden uitgesloten.
Eergerelateerd geweld is de overkoepelende term voor vormen van intimidatie, dwang, psychisch en fysiek geweld gepleegd vanuit een eermotief. Het geweld moet voorkomen dat een familielid gedrag vertoont dat de familie-eer kan schaden. Eergerelateerd geweld kent verschillende vormen en gradaties van ernst, bijvoorbeeld dreigen, grote psychische druk, beperken vrijheden, controleren, isoleren, genezingsrituelen en bezweringen (gedwongen) abortus / afstand van een kind, lichamelijk
geweld, gedwongen huwelijk, huwelijkse gevangenschap, verstoting, achterlaten in het buitenland, (vrouwelijke genitale) verminking, gedwongen worden tot zelfmoord of eermoord.
Inhoud
Tijdens deze training ontwikkel je de kennis en vaardigheden die nodig zijn om eergerelateerd geweld effectief te signaleren en aan te pakken. Je kunt het zien als een verdieping op de basistraining van de Meldcode. Deze training is geschikt voor alle professionals en vrijwilligers die met mensen werken waarbij sterke familiebanden en culturen heersen. Je werkt met de meldcode van jouw organisatie en krijgt alle informatie overzichtelijk gebundeld in de reader Aanpak Huiselijk Geweld, samengesteld door TrainersHuiselijkGeweld.nl. Bij een incompany-training wordt de training wordt op maat samengesteld en richt zich op de kennis en vaardigheden die er nodig zijn om de signalen van ouderenmishandeling te herkennen en de meldcode stap voor stap te doorlopen. Hiervoor wordt een offerte op maat gemaakt.
Resultaat
1. Kennis
De deelnemer heeft kennis over:
- aard, omvang, signalen, profielen, uitingsvormen, gevolgen van eergerelateerd geweld en extra veiligheidsmaatregelen en mogelijkheden voor advies, hulp en bescherming.
- de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en het juridisch kader bij huiselijk geweld.
2. Handelen volgens de meldcode
De deelnemer:
- kan signalen van eergerelateerd geweld in kaart brengen (stap 1).
- kan overleg met een deskundige professional of Veilig Thuis (stap 2).
- kan gesprekken voeren met betrokkenen (stap 3).
- kan de onveiligheid beoordelen met behulp van het afwegingskader (stap 4).
- kan besluiten nemen over hulp organiseren en melden bij Veilig Thuis (stap 5).
- kan rode vlaggen herkennen en passende veiligheidsmaatregelen treffen.
3. Handelen volgens het juridisch kader
De deelnemer:
- kent wet- en regelgeving zoals de AVG, meldcode en het afwegingskader.
- kan belangen en rechten zorgvuldig afwegen binnen wettelijke kaders.
- kan zorgvuldig en objectief documenteren.